De bescherming van de spelers is één van de belangrijkste taken van de Kansspelcommissie. De consument/speler ontsnapt niet aan het waakzame oog van de commissie. Kansspelen zijn niet vergelijkbaar met eender welke economische dienst. Ze kunnen leiden tot gokverslaving en grootschalig geldverlies. Daarom werden enkele beschermingsmaatregelen getroffen om de spelers te beschermen tegen deze mogelijke risico's:

- Het toegangsverbod, vrijwillig of op vraag van een derde. Dit verbod is tot nu toe van toepassing in de casino’s, de speelautomatenhallen en op de kansspelwebsites. Naar verwachting zullen wedkantoren binnenkort worden onderworpen aan de EPIS-(Excluded Persons Information System) verificatie.

- Informatie voor spelers over de gevolgen van overmatig gokken via een folder  of een banner « VERANTWOORD SPEL ».

- Informatie voor de speler en hun entourage over hulpdiensten, per provincie.

- Het aanbieden van een gratis telefoonlijn: SOS SPELEN : 0800 / 35.777, dat 24/7 bereikbaar is.

- De organisatie van informatiecampagnes zoals Always Play Legally (2021) die spelers moet wijzen op de verschillen tussen legale en illegale goksites en het gevaar dat verbonden is aan spelen op illegale sites. Andere campagnes zijn BLUF! (2010) of de FC Losers (2018).

- De omkadering van gokreclame (KB 25/10/2018)

- Het verbod op bonussen (in een arrest van 6 februari 2020 heeft de Raad van State de bonussen verboden)

- De omkadering van inzetten. Voor online is deze vastgesteld op € 500 / week / speler per website voor gokken / weddenschappen, in afwachting van een centralisatiesysteem.

- Het verstrekken van een e-mailadres voor de behandeling van klachten: info@gamingcommission.be

Niet alleen financiële problemen of schulden staan hierbij op het spel. Door excessief te gokken zijn er ook andere risico's die een sterke negatieve impact kunnen hebben op de speler en zijn omgeving: angst, agressiviteit, isolatie, conflicten, echtscheiding, gezondheidsproblemen, depressie,  zelfmoordgedachten zijn andere gevolgen van excessief gokken. In elk geval zal gokken nooit de oplossing bieden voor financiële, familiale of andere problemen. Integendeel, ze zullen enkel erger worden. Blijven spelen zal ook jouw speelschulden niet oplossen.

Met een professionele hulpverlener over zijn  problemen praten kan een stap in de richting van genezing zijn.

Aarzel niet om te testen of u zich in de gevarenzone bevindt op 

        

 

en eventueel het zelfhulpprogramma te volgen.

In geval van financiële problemen, kan je hulp vragen bij het OCMW of bij een CAW.
Meer informatie op www.eerstehulpbijschulden.be.

 

Gokken is in de eerste plaats een vorm van vermaak, maar het kan ook leiden tot heel wat problemen. In dat geval wordt het een noodzakelijk onderdeel van je leven, een ware drug, waarbij je de totale controle over de situatie verliest. Met deze pagina’s willen we niet alleen preventief optreden, maar ook verslaafde gokkers een hart onder de riem steken en hen eraan herinneren dat zij er niet alleen voor staan. Er zijn steeds mensen waarop zij kunnen rekenen.

 

Wanneer ben je verslaafd?

Gokverslaafd word je niet van de ene dag op de andere. Je krijgt het langzamerhand steeds moeilijker om het gokduiveltje onder controle te houden. In het begin ervaar je spelen als een leuk tijdverdrijf. Al snel heb je steeds meer geld nodig om te gokken en besteed je er meer tijd aan. Geleend geld moet terugbetaald worden en familie en vrienden moeten wijken voor het gokken. Hoewel je het niet onmiddellijk merkt, word je er afhankelijk van en wordt het een obsessie. Ook al krijg je er al eens een opmerking over, toch doe je voort. Maar je kan je verloren geld niet terugwinnen ! Gokken wordt jouw enige interessepunt. Het spel isoleert je van de buiten-wereld en veroorzaakt problemen (financieel, gezondheid). Je verliest je levenslust.

 

Tips om het spel leuk te houden :

- Probeer met jezelf op voorhand uit te maken hoeveel geldje wil verspelen en hoelang je zal spelen;

- Wees er voortdurend van bewust hoe vaak je speelt en hoeveel tijd het je kost;

- Probeer je opgelopen verliezen niet terug te winnen;

- Speel je volledige winst niet op;

- Hou voor ogen dat je uiteindelijk steeds meer zal verliezen dan je zal winnen.

 

Deze “EIGHT-test” is ontwikkeld door Sean Sullivan (1999). Indien je 4 keer of meer «ja» hebt geantwoord, dan kan dit wijzen op een probleem. De test kan een verschillend resultaat geven afhankelijk van of je het invult vanuit hoe het vroeger was of hoe het nu is.

 

Gok jij te veel? Om na te gaan of je spelgedrag mogelijk ook een invloed heeft op jouw gezondheid, kan je onderstaande test invullen. Doe dit voor jezelf zo eerlijk mogelijk.

 

Soms voel ik mij na het gokken gespannen of neerslachtig. JUIST/FOUT

Soms voel ik mij schuldig over mijn gokgedrag. JUIST/FOUT

Als ik er over nadenk, heeft gokken mij al eens moeilijkheden opgeleverd. JUIST/FOUT

Regelmatig merk ik dat al mijn geld op is als ik stop met gokken. JUIST/FOUT

Vaak heb ik de neiging opnieuw te gaan gokken, om zo het geld terug te winnen dat ik eerder verloren heb. JUIST/FOUT

Ja, ik heb in het verleden wel eens kritiek gekregen over mijn gokgedrag. JUIST/FOUT

Ja, ik heb al eens geprobeerd geld te winnen om schulden te betalen. JUIST/FOUT

Soms verkies ik om tegen anderen, vooral tegen mijn familie, te zwijgen over het bedrag dat ik met gokken heb verloren. JUIST/FOUT

 

Indien je denkt dat gokken misschien een negatieve invloed op je gezondheid heeft, dan kan je hierover best eens praten met je huisarts, een vertrouwensper-soon, of je kan contact opnemen met een hulpverleningsinstantie in jouw buurt.

 

Pathologisch gokken werd door de Wereld Gezondheidsorganisatie erkend als ziekte in 1980.